Demokratski Dinamo iz Australije – izraz hrvatskog identiteta

St Albans Saints Dinamo nogometni je klub iz australske savezne države Victorije, koja se nalazi na samom jugoistoku zemlje, a glavni grad joj je Melbourne. Nisu slučajno baš oni predmet ovog članka – naime, radi se o „najdinamovskijem“ klubu u Australiji!

Klub je osnovan 1975. od strane hrvatske emigracije, po uzoru na zagrebačkog velikana, a kultne 1982. godine dolazi do preuzimanja St Albansa, njemačko-australskog kluba koji se našao na rubu bankrota. Klub je vrlo brzo rastao i iz četvrtog se probio u prvi nogometni razred svoje savezne države, a u njemu su igrali i brojni poznati australski igrači poput Branka Ćuline i Billyja Vojteka. Zanimljivo je da je klub bio toliko dominantan u trećoj australskoj ligi, da mu je omogućeno da preskoči drugu ligu i odmah zaigra prvu, u vrijeme afirmacije nogometa kao sporta na kontinentu.

Klub svoju najslavniju godinu doživljava 1998., kada su osvojili prvenstvo Victorije. U sezoni 2004/05, nakon pune 23 godine ispadaju iz prve lige Victorije, nakon čega slijedi turbulentno razdoblje u kojem se klub ponovo vraćao pa ispadao iz lige. Ipak, krajem prošle sezone pod vodstvom trenera Krune Ražova u velikom stilu završavaju prvenstvo te se ponovo vraćaju u elitni razred svoje savezne države.

Osim dinamovskog grba i tradicije, klub je specifičan i po tome što upražnjava članski model. Postoje četiri razine članstva i sva podrazumijevaju pravo da mogu birati i biti biran u klupska tijela, a razlike među razinama tiču se uglavnom darova u vidu klupskih suvenira, kao i prava na godišnje karte. Prava nisu ničim ograničena, a čak i maloljetnici smiju glasati u prisustvu i uz odobrenje svojih skrbnika.

Mandat na pozicije u klubu (predsjednik, tajnik, blagajnik, te još jedan član klupskog predstavništva) traje dvije godine, a biraju se prema načelu „jedan član = jedan glas“. Od 2017. otvorena je i nova mogućnost – skupa s Dandenong City Hajdukom, North Geelong Warriorsima i Melbourne Knightsima (kao klubovima s hrvatskom bazom navijača) – kada postanete član jednog od ovih klubova, postali ste član svakog od njih, čime se omogućava kontinuirano poistovjećivanje hrvatske zajednice u zemlji s nacionalnim vrijednostima.

Primjer i važnost St Albans Saintsa leži baš u tome – klub koji je izraz jednog identiteta i predstavlja svoju lokalnu zajednicu to može najbolje baš kroz članski model, onaj u kojem članovi aktivno upravljaju klubom. Dinamo je veliko ime sa slavnom tradicijom, a australski „pandan“ primjer je kako Dinamo najbolje znaju čuvati baš – Dinamovci.

 

Ostale novosti