Navijački Wimbledon se vraća kući, a ‘oteta’ franšiza tone

Navijački AFC Wimbledon je klub kojeg su pokrenuli navijači ugašenog Wimbledon FC-a, krenuli iz devetog ranga engleskog nogometa danas se nalaze u trećoj ligi s pogledom na ulazak u Championship. Njihovi najljući rivali, korporativni klub koji baštini prošlost Wimbledon FC-a Milton Keynes Dons, ostavili su ih bez derbija jer su u minuloj sezoni ispali u četvrtu englesku ligu.

Osim ostanka u League one navijači koji su spasili identitet kluba i Wimbledona slave još jednu veliku pobjedu. Krajem 2017. dobili su dozvolu za gradnju na Wimbledon Greyhound Stadiumu u blizini lokacije legendarnog Plaugh Lanea koji je srušen 2002. godine. Obnovljeni stadion će imati kapacitet 11.000 mjesta s prostorom za proširenje na 20.000.

Podsjetimo, 2002. godine novi vlasnici Wimbledon FC-a (na čelu s Peteom Winkelmanom), osnovanog  1889., odlučili su preseliti klub iz južnog Londona u obližnji Milton Keynes u Buckinghamshireu, promijenili su mu ime u Milton Keynes Dons i kompletni vizualni identitet.

Navijači Wimbledona, okupljeni u „The Dons Trust“, jednostavno se nisu mogli pomiriti s time da se samo tako izbrišu 104 godine slavne povijesti njihovog kluba te su 2003. pokrenuli novi klub AFC Wimbledon koji je krenuo iz najnižeg ranga engleskog nogometa, dok im je „FC Franšiza“, kako posprdno zovu klub koji je od njihovog ugašenog prethodnika preuzeo poziciju u engleskom ligaškom sustavu, postala najomraženiji klub na Otoku.

MK Dons je preuzeo poziciju u League one (trećoj ligi) od ugašenog Wimbledona, a navijački Wimbledon krenuo iz devete lige, navijačima je trebalo 14 godina da se sretnu s ljutim rivalima u ligaškom sistemu.

U listopadu 2016. godine Wimbledon se prvi puta našao iznad Milton Keynesa na ligaškoj tablici, a danas više nisu niti u istom rangu natjecanja.

Popularni „Womblesi“ kako se nazivaju navijači Wimbledona natjerali su nogometni savez da donese nove propise koji će sprječavati kupovanje franšiza i tradicije kao što je to uobičajeno npr. u američkom sportu. Veliku pomoć imali su od drugih navijača diljem engleske, odnosno FSF-a (Football Support Federation) koji su odbili primiti navijače Milton Keynes Donsa u svoju udrugu dok se ne odreknu svih titula i tradicije ugašenog FC Wimbledona. Milton Keynes Donsi su na kraju popustili i odrekli se svih poveznica uključujući i npr. web stranice i prepustili prava lokalnim vlastima Wimbledona, odnosno okrugu u kojem se nalazi.

Womblesi se nadaju da će povratkom kući, odnosno igranjem na stadionu u blizini Plaugh Lanea, kao zadnju bitku i čin konačne pobjede lokalna vlast njihovom klubu u skoroj budućnosti  prepustiti prava na tradiciju FC Wimbledona.

AFC (kratica koju mnogi prevode i kao ‘A fans club’ ili navijački klub) Wimbledon  i njegovi navijači su dokaz kako se i u suvremenom nogometu u relativno kratkom vremenu može od nule stvoriti respektabilan klub i daju nadu u uspjeh svim navijačkim klubovima koji funkcioniraju prema demokratskom modelu, u službi prema svoji navijačima (članovima) i lokalnoj zajednici.

Ostale novosti