Parma

Parma je talijanski velikan, osnovan 1913. godine. U svojoj bogatoj povijesti osvojio je tri europska trofeja (dva Kupa Uefe i jedan Kup pobjednika kupova) i tri Talijanska Kupa. Problemi s financijama započeli su 2003. godine, a sve je kulminiralo 2015. kada je Parma F.C. proglasila bankrot.

U kasno proljeće 2015. osnovan je formalno-pravno „novi“ klub S.S.D. Parma Calcio 1913 koji je krenuo iz talijanske četvrte lige (Seria D). Dakako, svima je bilo jasno da se ovdje ne radi o novom klubu, već da je bankrotirana Parma F.C. nastavila postojati kroz Parmu Calcio 1913 koja je preuzela identitet, tradiciju i povijest svojeg ugašenog prethodnika.

Parma Calcio je već u svojoj prvoj sezoni suvereno izborio plasman u talijansku treću ligu, a fascinira podatak da je klub prodao više od 9 tisuća godišnjih ulaznica čime je udvostručio dotadašnji rekord u Seriji D.

No, navijači Parme su (28.7.2016.) ostvarili čak i veći trijumf od plasmana u viši rang talijanskog prvenstva. Parma Calcio 1913 otkupila je od firme Parma F.C. povijesni grb koji na sebi ima crni križ u bijelom polju i žuto-plave okomite crte, službene boje kluba iz Parme.

Za otkup svojeg tradicionalnog grba, Parma Calcio 1913 izdvojila je čak 250 tisuća eura. Neki bi rekli – previše, možda bi bolje da se taj novac uložio u igrački kadar – no, ne i navijači Parme. Ovo je dokaz da je borba za očuvanje klupskog identiteta i tradicije bitnija od trofeja i glamura najvećih nogometnih natjecanja na svijetu.

Svoj uspon prema prvoj ligi Parma je strpljivo gradila iz godine u godinu, a vrlo brzo je izborila Seriu B. U drugoj sezoni 2016/17 postojanja Parma je bila druga u trećoj ligi skupine B te je kroz dodatne kvalifikacije izborila viši rang pobijedivši u dvije utakmice Alessandriju.

Povratkom u Seriu B najviše su naravno bili oduševljeni navijači koji su znali da im je najviši rang talijanskog nogometa blizu. Sezona 2017/18 donijela im je toliko željeni uspjeh. Na kraju ligaškog natjecanja bili su drugi iza Empolija te direktan plasman u viši rang. Tako su u samo tri sezone uspjeli doći do Serie A i ostvariti “nemoguće”. Nogometni klub Parma nakon teške financijske krize, katastrofalnog upravljanja i gašenja vratilo se tamo gdje pripada.

Prvu povratničku utakmicu u Serie A odigrali su 19. kolovoza 2018. godine kod kuće protiv Udinesea, a rezultat je bio 2:2.

Ostale novosti