Prvi rođendan udruge Dinamo – to smo mi!

Danas obilježavamo točno godinu dana od predstavljanja naše Udruge. U trenucima kada je preoblikovanje Dinama izgledalo neizbježno, a samim time i njegova daljnja alijenacija od navijačkog puka, skupina fanatika ujedinila se u zaustavljanju pokušaja legalizacije i potpunog preuzimanja kluba od onih koji su ga bacili na koljena.
Kada odvrtimo film unazad, itekako možemo biti ponosni. Zahvaljujući pravnoj borbi koja je otkrila rupe u elaboratu za preoblikovanje Dinama, ali i glasnom prosvjedu ispred Gradske skupštine, preoblikovanje kluba uspješno je zaustavljeno u perfidnom pokušaju Uprave da ga u duetu s gradskim vlastima zauvijek učini svojim. Udruga je time srušila elaborat i iako se na prvu činilo kako smo time kupili nešto vremena u dugotrajnoj borbi, pokazat će se to mnogo većom pobjedom nego smo na prvu mislili. Na posljednjoj skupštini u klubu, nije bilo ni riječi o preoblikovanju Dinama.
Osim toga, udruga je uspjela javnim, medijskim i pravnim pritiscima ukazati na stanje nemara, nerada, netransparentnosti i korupcije u upravljanju klubom. Tako je otkriveno kako je međugorski bjegunac tražio povlačenje svog imena iz klupskog članstva, što će se tek nedavno potvrditi kao istina, za razliku od njegovih poslušnika u Upravi i Skupštini koji su tvrdili drugačije. Igor Kodžoman, nakon otkrivenih nepravilnosti i našeg javnog ukazivanja na iste, više nije predsjednik Dinama. Odjel za članstvo u Dinamu, nakon konstantnih pritisaka od strane naše udruge, konačno je počeo voditi evidenciju na način propisan zakonom i zdravim razumom. Već i te pobjede govore o snazi udruženih Dinamovaca, ali i modelu koji definitivno polučuje rezultate.
Čim se zalažete za nešto što nije u interesu onih koji su od Dinama napravili svoju “zlatnu koku”, možete očekivati niske udarce, iznošenja privatnih problema u javnost i bilo koji drugi način diskreditacije. S tim smo se susreli i mi, i odgovorili na jedini mogući način – neprikosnovenom ljubavi prema Dinamu. Od početka svog nastanka pozivamo ljude da postanu članovi kluba. Ne možemo dovoljno naglasiti važnost članstva u klubu, i kao izraza lojalnosti, ali i kao stvaranja baze za demokratski Dinamo u kojem će svaki član imati pravo glasa. Od početka pozivamo ljude da dolaze na Dinamove utakmice i da među sobom, ali i onim najmlađima kojima smo dužni nešto ostaviti u nasljeđe, čuvaju duh ovog kluba u najtežim vremenima za njegov opstanak.
Sve je to kulminiralo nezaboravnim proljećem. Trupe Nenada Bjelice na terenu su se pobrinule za najveći rezultat u modernoj klupskoj povijesti i bila je to dodatna šansa za promociju velikog Dinamovog imena. Tako je i nastalo Dinamovo proljeće u našem aranžmanu, najveći i najduži dinamovski tulum u povijesti. Započeo je izložbom u kojem su naši vrijedni kolekcionari predstavili bogatu povijest najdražeg nam kluba. Uslijedila je i premijera filma o originalnom Dinamovom proljeću, onom iz kultne ’82, a organizirana je tribina na kojoj se raspravljalo o Dinamovim potencijalima. Bila je to druga javna rasprava koju je organizirala naša Udruga, a uskoro ćemo ih organizirati još. Sve je kulminiralo nezaboravnim i spektakularnim koncertom u Dvojci, kada je Zagreb gorio i živio plavo kao u svojim najslavnijim danima.
Konačno, ništa od svega toga ne bismo mogli ostvariti bez svakog od Vas. Svakog tko je došao u Vidru ili Novinarski dom i pitao, hvalio i kritizirao kako bi se uvjerio da je briga oko Dinama na pravom putu. Svakog od vas tko je došao na neku od maksimirskih tribina i ostavio svoje srce i glasnice ne bi li pomogao Dinamu na putu do novih slavnih podviga. Svakome tko je vidio Lamzin dres na izložbi i sjetio se kako mu je djed pričao o velikom Štefu, a stari o Mlinki. Svakome bivših igrača koji su nam pružili podršku kada za to nisu nikakvu obavezu osim one emocionalne i koji su nam ponovno pokazali da dinamovština nije nestala. Griješili smo svi, ali nikad nismo posustajali. “Nema predaje” nije samo parola s tribine, to je način života. Nastanite voljeti, dolaziti na tekme, učlanjivati sebe i obitelj, pratiti i kritizirati rad naše Udruge. Nemojte ni sumnjati da Dinamo ovisi o svima nama, a svi mi smo, recimo to naglas, prokleto ovisni o Dinamu.
U idućim danima predstavit ćemo naše nove akcije, pokazati još jednom što je to Dinamo za nas. Ne odustajemo od krajnjeg cilja, demokratskih izbora za vodstvo Dinama u kojem sudjeluju svi članovi kluba.
Svaki od Vas koji je dao djelić sebe na bilo koji način, jednako je važan dio ove priče i jednako je bitan kamen temeljac za budućnost ovog kluba. U ovoj udruzi ima mjesta za sve Dinamovce, bili oni na sjeveru, istoku ili zapadu. Što god radili i gdje god bili, nikad nemojte zaboraviti…
… Dinamo – to smo mi!

Ostale novosti