20 godina nakon povratka svetog imena, borba za Dinamo i dalje traje

3156 dana. Točno toliko trajala je jedna od najdugotrajnijih i najbolnijih agonija nekog navijačkog puka u povijesti sporta. Agonija koju je na današnji dan prije 20 godina, nešto iza 17 sati, veliki Zeko presjekao dvjema najbitnijim riječima u povijesti kluba: “Imamo Dinamo!”

Borba protiv autoritarnog režima, represivnog policijskog aparata, medijske hajke, institucionalizirane apatije i sezone otvorenog lova na neistomišljenika je borba u kojoj bi većina normalnih unaprijed potpisala poraz uz mirnu kapitulaciju. Ali dinamovci, to sada svi već dobro znamo, nisu normalni. I uspjeli su pobijediti. S malim, ali najljepšim prišivenim grbom na „spitki“ i najvećom voljom ovog svijeta.

Jedan od navijača koji su i tada bili aktivni kao i danas to nam je opisao: “Bio je to čisti bunt. Sirova energija koja nas je tjerala naprijed, čak i kad se činilo da idemo glavom kroz zid. Svi su to osjećali. Dinamo je Dinamo i nemre biti nikaj drugo! I neće biti. Bili smo spremni na sve. Taj trenutak definitivno je jedan od najdražih u mom životu!”

Kulminacija višegodišnje frustracije, nevjerojatne navijačke ludosti i zagriženosti kulminirala je na Ono Valentinovo. Scene su to koje su rijetko kada viđene u povijesti naše mlade države, smatra naš sugovornik: “Teško mi je to opisati. Nismo znali točno kaj nas čeka, ali bili smo jako nervozni. Čak je i tada bilo neke frke s murijom, ljudi su bili ludi, tak’ si blizu, ali još uvijek nemaš nikaj. I čekaj, čekaj, čekaj…Kada je Zeko izašao, nastao je lom. Ne sjećam se kako sam tamo završio, ali u jednom trenutku su me dizali s nekog mladog dečka za kojeg sam mislio da smo ga skršili. Pitali smo ga je li dobro, a mali je samo počeo vikati: Dinamo! Tu scenu neću zaboraviti nikad.”

Dinamovci i dinamovke imaju pred sobom najljepše moguće Valentinovo za vikend. Najprije će danas u Dvojci u 18 sati naš malonogometni ponos odmjeriti snage s Alumnusom u jednoj od ključnih utakmica regularnog dijela sezone. Potom će se u subotu kolone dinamovaca uputiti prema Vukovaru, gdje će Futsal Dinamo odigrati utakmicu protiv Vukovara 1991, s obzirom na to da je prva utakmica pod svetim imenom bila baš u Gradu Heroju, protiv domaćina. Konačno, “veliki” Dinamo u nedjelju gostuje u Gradskom vrtu, tako da će ovo biti pravi maturalac za sve naše navijače.

Valentinovo 2000. godine sada pripada već dalekoj prošlosti, ali dužni smo ga se sjećati i njegovati uspomenu na njega. Jedan od najznačajnijih Dinamovih blagdana nije samo nešto čime se trebamo ponositi, nego nam treba služiti i kao stalan podsjetnik. Uz entuzijazam, volju, ljubav, dobru dozu ludila i sa svetim grbom na sebi, ne postoji bitka koju dinamovci ne mogu dobiti!

Nekad smo vodili borbu za očuvanje imena našeg Kluba, a danas vodimo borbu za očuvanje njegovog identiteta. Sjetite se hrabrosti, volje i želje kojom su zračili dinamovci 90-ih i neka nam to bude vodilja da predaje nema.  Konačna pobjeda bit će opet naša!

Sretno Vam Dinamovo!

Dinamo – to smo mi!

Ostale novosti