Izbori za početnike – Što znači “birati” a što “biti biran” u GNK Dinamo

Nakon što smo pisali o “Pet najvećih mitova o GNK Dinamu” te osnovnim pojmovima i temama s kojima se bavi udruga Dinamovih članova Dinamo to smo mi, u današnjem tekstu pokušat ćemo članovima i navijačima, ali i široj javnosti koji nisu možda upućeni u način na koji funkcioniraju izbori u GNK Dinamu približiti cijeli proces.

Cijela priča nije komplicirana, pa krenimo…

1. Što znači “birati” u Dinamu?

Pitanje: Tko bira i odlučuje u GNK Dinamu?

Odgovor: Od preko 10 tisuća članova upravljačka tijela smije birati i o bilo čemu odlučivati samo 80 skupštinara i nekoliko članova drugih tijela, koje bira skupština.

Pitanje: Aha. A te skupštinare su izabrali članovi?

Odgovor: Ne. Skupštinare nisu izabrali članovi niti ih biraju. Oni su tamo već ili odavno postavljeni, ili se postavljaju tako da ih potpuno proizvoljno predlaže Izvršni odbor, ili se radi o osam povjerenika koji izravno upadaju u skupštinu.

Pitanje: Pa dobro, netko ipak bira tu skupštinu?

Odgovor: Stara skupština bira i potvrđuje novu. Dakle većina skupštinara stalno glasuju sami za sebe i biraju sami sebe. I biraju tijela poput Izvršnog odbora, koji onda njima predlaže nove članove skupštine.

Pitanje: Pa, to zvuči kao zatvoreni krug!? Gdje su članovi u cijeloj priči? Spomenuli ste ranije nekakve povjerenike koji se također nalaze u skupštini, jesu li članovi izabrali barem te povjerenike?

Odgovor: Ne. Članovi ne biraju nikakve povjerenike. Povjerenike imenuje uprava.

Pitanje: Dobro, znači li to da je statut Dinama ipak usklađen sa Zakonom o udrugama jer su ti povjerenici predstavnici članova u skupštini?

Odgovor: Ne. Povjerenici NISU predstavnici niti jednog člana. Povjerenici su predstavnici uprave. Za njih članovi nisu glasali, niti birali. Povjerenici nisu predstavnici niti onih koje su učlanili jer niti ti članovi nisu svoje povjerenike birali. A još manje su predstavnici onih koji su se u klub učlanili izravno, poštom i internetom.

Pitanje: Pa dobro, kao je onda statut Dinama usklađen sa Zakonom o udrugama?!

Odgovor: Na to pitanje nemamo odgovor. To pitanje morate postaviti Gradskom uredu za opću upravu koji je odobrio Dinamov statut ili Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske.

2. “Biti biran” u GNK Dinamo

Pitanje: No, dobro. Članovi kluba mogu postati povjerenici, puno učlanjivati i samim time ući u skupštinu kluba. Ipak ima neki kriterij, zar ne?

Odgovor: Ako je umjesto da budu birani, kriterij da su puno radili za Dinamo, onda bi i najbolji zaposlenici, npr. najbolji prodavači karata ili zadnji vezni, ili najbolji šišači trave mogli izravno upasti u skupštinu. Zakon o udrugama je jasan – svi članovi moraju sudjelovati u radu udruge i izboru tijela, prema demokratskom modelu (posredno ili neposredno). Povjerenici NISU posredan način da članovi budu uključeni u rad udruge”.

Pitanje: Dobro vratimo se na to TKO se onda može i u takvom iščašenom sustavu, uopće kandidirati?

Odgovor: Osim tih 8 od članova neizabranih povjerenika koji nisu ničiji posredni predstavnici (za to bi ih netko trebao birati) osim od uprave koja ih je imenovala povjerenicima, a koji bez izbora upadaju izravno u skupštinu, ostali članovi skupštine većinom moraju biti članovi 5 godina, a njih 12 se može izabrati i sa kraćim “stažem”.

Pitanje: Pa dobro, kako se onda ti optimisti kandidiraju za ulazak u skupštinu? Ako sam član najmanje pet godina u nizu, gdje se mogu prijaviti?

Odgovor: Za skupštinu se ne možeš samo tako prijaviti. Prvo se moraš prijaviti povjerenicima (predstavnicima uprave) po mjestu stanovanja, koji onda proizvoljno sastavljaju listu predloženika.

Pitanje: Ok, i onda postanem službeni kandidati kojeg se može izabrati?

Odgovor: Ne. Sve njih kao kandidate i kao predloženike za skupštinu, proizvoljno i kako mu se “ćejfne”, tek mora potvrditi Izvršni odbor. I to kada, koga i kako god Izvršnom odboru odgovara, obično kada se pojavi neka “rupa” u skupštini.

Pitanje: Ok, ‘ajmo reći da mi je sve pošlo za rukom. Prijavio sam se povjereniku da me kandidira za člana skupštine, povjerenik me je predložio Izvršnom odboru koji je onda potvrdio moju kandidaturu. Tko me onda bira u skupštinu?

Odgovor: Stara skupština bira nove skupštinare. Skupština faktički bira samu sebe i ponekog novog pridoda za novi saziv.

Pitanje: Ali to znači da manje od 99+ posto članova ne može odlučivati o apsolutno ničemu?

Odgovor: Tako je.

Pitanje: Pa kako je to moguće?

Odgovor: Na to pitanje nemamo odgovor. To pitanje morate postaviti Gradskom uredu za opću upravu koji je odobrio Dinamov statut ili Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Pročitaj još: >> Uličar Messi i doživotna uprava GNK Dinama 

Ostale novosti