Gradski ured za opću upravu omogućio je pljačku Dinama

Nakon što smo kao mamac pustili dokument sportske inspekcije iz 2013. godine i očekivano od člana uprave Dinama dobili odgovor (objavljen je dokument urudžbiran Dinamu) putem lažnih Facebook profila, a koji je više puta iznosio u medijima, donosimo vam nove zanimljivosti vezane za nepravilnosti u radu GNK Dinamo.

Vraćamo se ponovno u prošlost kada je građanska inicijativa Zajedno za Dinamo prijavila sportskoj inspekciji nepravilnosti u radu Dinama. Drugostupanjska sportska inspekcija, tada pri ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, je 26. lipnja 2014. godine nedvosmisleno utvrdila nepravilnosti u radu Dinama. Nepravilnosti su se odnosile na statut kluba gdje su članovima uskraćena njihova zakonom zagarantirana prava da biraju i budu birani. Dinamo je kasnije (zadnji statut 2018. godine, a nadopuna 2019. i 2020. godine) njihovo rješenje izigrao uvođenjem povjerenika koje ponovno ne bira niti jedan član nego ih predlaže predsjednik Izvršnog Odbora Barišić, a bira stari saziv skupštine. Naravno da je i taj nelegalni statut kao i sve do sada prihvatio (ovjerio) gradski ured za upravu iz nama nepoznatih razloga.

Osim toga povjerenici (po novom – uvedeno od strane ove uprave) za svoj rad dobiju novčanu naknadu pa ih se može smatrati vanjskim suradnicima koji su interesno vezani uz klub.

Utvrđene su i nepravilnosti u registru članova (ponovno je 2018. godine utvrđeno da Dinamo uopće nema bazu članova po zakonu RH zbog čega mu je propao pokušaj preoblikovanja – privatizacijske pljačke po uzoru na Česmu itd…), a GNK Dinamo je tek početkom 2019. godine imao jedinstveni registar članova usklađen sa zakonom o udrugama.

Dodatno su utvrđene nepravilnosti u izvještavanju članova i javnosti oko bitnih klupskih odluka kao na primjer promijene statuta, financijskih izvješća ili planova (koje Dinamo nije donosio prema propisanim zakonima za što postoji prijava protiv predsjednika Barišića koju ministar Zdravko Marić drži u ladici). Dinamo je svoje članove izvještavao putem oglasne ploče unutar prostorija kluba u kojeg smiju uči samo zaposlenici i članovi skupštine.

Zaključno: Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba kojeg vodi Krešimir Ladešić uredno je prihvatio svaki Dinamov statut iako nije bio u skladu sa Zakonom o udrugama niti Zakonom o sportu što je u više navrata utvrdila sportska inspekcija, a kasnije i povjerenstvo za profesionalne sportske klubove – uskrativši tako pravo kluba na preoblikovanje (privatizacijska pljačka po modelu Česme i ostalih primjera iz devedesetih godina spriječena je našom reakcijom). Dinamo je svaku odluku sportske inspekcije izigrao kozmetičkim promjenama pa tako i danas imamo gotovo isti statut (kružno biranje) kao u 2013. godini, a dodatno imamo jednu pravomoćnu presudu, dva bjegunca u BIH, dva aktivna sudska procesa te još nekoliko njih u najavi, aferu SMS gdje se novcima Dinama plaćalo krivotvorenje dokumenata i ruglo od stadiona kao trajni spomenik kriminalne organizacije koja vodi Dinamo i njihovih političkih pokrovitelja.

Gradski ured za opću upravu treba se brinuti o zakonitostima u radu udruga na području Grada Zagreba, a on je svojim štetnim i nezakonitim odlukama pogodovao interesnim skupinama da na čelna mjesta dovedu ljude koji nisu birani od strane članova i koji su počinili teška kaznena djela.

Skupština kluba kao najviše tijelo kluba morala je štititi interese Dinama, a ona je svojim radom izglasala odluke u korist ljudi koji su pokrali Dinamo. Najsramotnija odluka koja je donesena 1. ožujka 2018. godine kako Dinamo nije oštećen također je i pokušaj utjecanja na odluke suda u trenutku postupka. Zbog takve odluke novac ukraden iz Dinama uskoro će završiti u proračunu Republike Hrvatske.

Ostale novosti